čtvrtek 6. listopadu 2014

Druhý ročník Diageo World Class začíná

Pavel Novák
Jedna z nejprestižnějších barmanských soutěží světa vstupuje již po druhé i do České republiky. Řeč je o Diageo Reserve World Class Competition, jejíž národní kola se budou letos odehrávat ve více než 50 zemích světa.

Úvodní workshop se konal ve středu 5. listopadu na pražském Pankráci, ve 27. patře nejvyšší pražské budovy City Tower v restauraci Aureole ve výšce 109 metrů. World Class Ambassador pro Českou republiku Petr Kymla představil přihlášeným barmankám a barmanům plán a téma aktuálního ročníku spolu se zadáním pro první nominační koktejl. Následovalo krátké přiblížení soutěže Jardou Janouškem z pražského Black Angel's baru, který se v uplynulém ročníku probojoval do světového finále.

Plán pro aktuální ročník:

5. listopadu 2014 - zahájení a hlavní workshop na téma "Fundamental Of Flavours" s Davidem Riosem
19. ledna 2015 - výlet do Brna, seminář s Tony Velichem
Únor 2015 - seminář s loňským vítězem českého finále Jardou Janouškem
18. března - hlavní workshop na druhé téma
Duben -  Zacapa Training
27. - 28. května - české finále
Červenec 2015 - soustředění v Bratislavě
Září 2015 - světové finále v Kapském Městě

Oproti prvnímu ročníku soutěže nastalo několik změn. Jak je vidno, oproti loňským dvěma seminářům bude aktuální ročník bohatší. Také bylo zrušeno semifinále a do finále postoupí 16 soutěžících, kteří nejlépe připraví dva drinky na daná téma a umístí je na Facebook World Class. Tyto drinky budou hodnotit hosté obou hlavních workshopů, přičemž bary postupně obejde a drinky ochutná Petr Kymla, který hodnotícím zprostředkuje veškeré detaily. Stejný princip hodnocení funguje i v ostatních zemích a cílem bylo, jej sjednotit.



Seznam značek, se kterými budou barmani pracovat se od loňského neliší, opět to bude vodka Ketel One, rum Zacapa 23, gin Tanqueray a likér Grand Marnier. V českém finále však bude potřeba také perfektní znalost tzv. Classic Malts, tedy whisky Talisker 10Y, Dalwhinnie 15Y, Cragganmore 12Y, Oban 14Y, Lagavulin 16Y a Glenkinchie 12Y. Všechny tyto destiláty najdete v portfoliu společnosti UPB, jež je na český trh dováží, a bez jejíž pomoci by se soutěž v ČR nejspíše nepořádala.

V českém finále, které bude tentokrát dvoudenní, se pak postupující zhostí celkem čtyř disciplín:
- Tanqueray Martini Challange
- Zacapa Punch Challenge
- Classic Malts Food Pairing Challenge
- Cocktails Against The Clock Speed Challange



První seminář vedl španělský barman David Rios, který se stal světovým vítězem World Class v roce 2013. David povídal o skromnosti, touze, cílech, snech a úsměvu (vše je zadarmo!), o tom jak se za barem umět bavit a nepracovat jako robot a představil své koktejly na téma Fundamental Of Flavours, tedy jak připravit drink pro všechny smysly. Nejen pro chuť, čich a zrak, ale také hmat nebo sluch, což vzápětí demonstroval při přípravě drinků mistrným používáním kleštiček, díky čemuž si mezi přítomnými vysloužil přezdívku Střihoruký Edward. Zvládl jimi nejen vkládat led do shakeru, ale také například ovonět drink citrusovou kůrou, aniž by se jí dotkl prsty, což je hygienické, ale především zvuk, který tyto kleštičky vydávaly, pak nikomu nedovolil ztratit pozornost.

Davidovo poselství znělo jasně, World Class nehledá barmany, kteří jsou stejní jako ostatní, ale takové, kteří se něčím odlišují. Buďte prostě sami sebou, stanovte si svůj cíl, ale hlavně buďte šťastni, vzkazuje David.

Zajímavé bylo upozornění, že soutěž zdaleka není jen o technice, spousta barmanů s precizní technikou skončila hned první den. Jestli chcete zvítězit, musíte být skvělý ve všem - mít pod kontrolou všechny aspekty, které jsou důležité, včetně čistoty na barovém pultu či vlastní image. Ve světovém finále se soutěží 24 hodin denně, spousta barmanů na to nemyslí, ale snídaně, oběd či večeře, u všeho je i porota a i zde posuzuje jaký barman je, jak se chová. Vítěz World Class musí mít pod kontrolou vše, s čím pracuje. Jeho prezentace musí gradovat a v průběhu nabízet překvapení, hlavně nesmí být nudná. Je důležité hlídat si časový limit, mluvit o produktech, chuti, zvuku, usmívat se a hlavně porotce to musí bavit!

Aby nám David co nejvíce přiblížil světové finále a celkovou důležitost přípravy, popsal, že si na soutěž vezl 5 kufrů barmanského náčiní, 15 košil a nespočitatelné množství nápadů. Prošel 8 koly soutěže a namíchal 22 různých drinků. Vyzdvihl také celkovou úroveň a organizaci soutěže, kdy každý barman dostane přiděleného pomocníka, který mu vše potřebné obstará a připraví. Barman se tak může plně koncentrovat na svůj výkon a drinky.

David také jako svou inspiraci zmínil herce Willa Smithe a pustil nám perfektně sestříhané skeče dokumentující, že není nutné se vždy v životě brát až tak vážně. Součástí videa byla i tato velmi zábavná scénka z pořadu Graham Norton Show.

Prezentované koktejly

TENpuccino
45 ml Tanqueray No. TEN
15 ml bergamotový sirup
15 ml Amer Picon (hořkosladký francouzský aperitif)
1 bílek
2 střiky citrusového a heřmánkového bitters
ozdoba: bergamot a citronový twist

David drink nejprve našlehal, přidal led a řádně promíchal. Poté přelil do kávového hrnečku na cappuccino. V shakeru zůstala pěna, ke které přilil trochu toniku (doporučil však použití sody) a pomocí lžíce navrstvil pěnu na hladinu drinku v hrníčku, aby to vypadalo jako skutečné cappuccino.
David zdůraznil, že při soutěži tento drink připravoval ve skleněném shakeru, aby porotci viděli, že barva drinku odpovídá cappuccinu.
Vaječný bílek do drinku naléval z dřevěné imitace vajíčka, ve kterém se ukrýval předem připravený bílek. Vajíčkem nejdříve poťukal na hranu shakeru, jakoby šlo o pravou skořápku, otevřel jej a bílek nalil do shakeru.
Při servisu pak hosty upozorňuje na to, aby foukali, protože je drink horký. A ti, přestože se celou dobu dívali na přípravu drinku a tedy i použití ledu, se velmi divili, že je drink studený. Dokonalé ošálení smyslů.


Sinestesia
60 ml Cragganmore
15 ml Pedro Ximenez  sherry
1 střik Angostura bitters
pomerančová kůra

Drink David vymíchal na ledu v míchací sklenici, přelil do dekanteru a nakouřil pomocí udící pistole s Haya hoblinami. Drink pak servíroval v tradičním skotském poháru Quaiche na whisky, který se při pití musí držet za obě uši.


Dámy a pánové, srdečně nám všem držím palce a nechť vyhraje ten nejlepší. Hodně štěstí!

0 komentářů:

Okomentovat

Coprights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib