pondělí 3. října 2016

Kam za dobrým drinkem na Havaji

Pavel Novák
Koho by nelákalo Tichomoří? Navíc dnes, kdy se zpáteční letenka na Havajské ostrovy dá z Prahy běžně pořídit pod 30 tisíc Kč, už takový výlet nezní nemožně. Pokud však sledujete akce a chybné tarify, můžete se s letenkou dostat klidně i pod polovinu této čásky a v tu chvíli už není potřeba váhat.

Ne, že by snad koktejly byly na Havaji to nejdůležitější, ale když už tam jste, je dobré tamné koktejlovou kulturu vyzkoušet. Vždyť Don the Beachcomber, otec slavného drinku Mai Tai na Havaji strávil konec svého života a na slavné Waikiki si ve větvích fíkovníku dokonce postavil svou kancelář. A tak v to horku dobrý Mai Tai jistě přijde vhod. Ale kam na něj? Odpověď je jednoduchá, prakticky komkoliv. Chutnali jsme mnoho drinků i v těch nejzapadlejším plážových barech a vždy jsme si pochutnali. Je to tím, že zde do drinků používají čerstvé a kvalitní suroviny a šťávy, což je základním úspěchem nejen každého drinku, ale koneckonců i jídla.

Podělím se s vámi o pár tipů kam zajít na dobrý drink na ostrovech Oahu a Maui.

Duhově barevný shaved ice koupíte na každém rohu.

Oahu

Oahu není sice největším havajským ostrovem, ale je tím nejdůležitějším, protože se zde nachází hlavní město Honululu, a tam právě začneme.

Mai Tai Bar

The Royal Hawaiian, Waikiki, 
2259 Kalakaua Ave, Honolulu, HI 96815

Kde jinde si dát první Mai Tai, než na pláži. A ne jen tak na ledajaké pláži, ale přímo uprostřed nejslavnější pláže světa Waikiki. Ano, zhruba v její polovině narazíte na nepřehlédnutelný růžový hotel Royal Hawaiian, jenž je druhým nejstarším hotelem na Waikiki a jehož součástí je i Mai Tai bar.  Bar je přístupný přímo z pláže a dress codem jsou tak během dne klidně i plavky.

Vic’s ‘44
A jestli mohu poradit, počkejte si na setmění a pozorujte při dobrém drinku, jak se slunce utápí v moři a zjevuje se měsíc, který má pro nás netradičně vypadá jako písmeno U. Abych zůstal věren gastronomických tipu, k tomu doporučuji křupat místní parmezánové hranolky s lanýžovým máslem a celý večer zakončit místní specialitou - kokosovým Haupia Cake.

Haupia Cake
Vyzkoušejte Vic’s ‘44 inspirovaný klasickou recepturou Trader Vica z rumů Pyrat XO a Myers’s, Ferrand Dry Curacao, mandlí a limetky za $15 nebo rovnou Ali’i Mai Tai z rumů Appleton 21y, El Dorado 15y, Ferrand Dry Curacao, ananasu, mandlí a limetky, završený coco-loco pěnou a bitters za neodolatelných $35. :D

The Leather Apron

TOPA Financial Center
745 Fort St #127A, Honolulu, HI 96813

BLA Old Fashioned
Máte-li už naopak plné zuby všech "mai taiů" a plážových barů a rádi byste zašli do klimatizovaného klasického "american" baru a navíc vám nevadí projít skrz recepci kancelářské budovy? Pak je pro vás tato Kožená zástěra, kterou si začátkem roku 2016 v Honolulu otevřel barman tělem i duší - Justin Park, jasná volba. Kromě dlouhého dřevěného baru a pohodlného sezení, skvělých drinků (počítejte s cenami mezi $12 - $18) se bar také se pyšní největší sbírkou whiskey na ostrovech včetně například vlastního plnění Knob Creek.


Vyzkoušejte BLA Old Fashioned z limitovky Knob Creek, japonského cukru Wasanbon, Angostura Bitters a pomerančové kůry za $14 nebo E Ho'o Pau Mai Tai z rozinkami infozovaného rumu El Dorado 5y, rumu El Dorado 12y, kokosové vody, havajského medu Ohia Blossom a absinthu, nakouřený dřevem Kiawe za $18.

Justin Park

Bevy

661 Auahi St, Honolulu, HI 96813
www.bevyhawaii.com
Máte chuť na ústřice? Máte dost pláže i klimatizovaných tmavých prostor? Nevadí trošku sousedské prostředí? Pak běžte do Bevy, kde vás v rámci happy hour vyjdou jen na dolar! K tomu můžete ochutnat spoustu tradičních i signature koktejlů. Ceny jsou příjemné a atmosféra výborná, zde turisty nehledejte, je to místo pro místňáky.

Street of Thorns
Doporučujeme Street of Thorns ze stařeného ginu Ransom, květů a trnů a rebarbory za $10 nebo Mai Thai z rumu Bacardi 8y, Curacao, Falernum, citronové trávy, limetky a pěny z kandovaného zázvoru za $12.

Pint + Jigger

1936 S King St, Honolulu, HI 96826
www.pintandjigger.com
Návštěva tohoto podniku pro nás byla největší překvapení na Havaji. Když jsem se dočetl, že mají 21 točených piv a k tomu koktejly, čekal jsem spíš hospodu, kde koktejly budou jen nutným doplňkem (protože bar, který na Havaji nedělá Mai Tai, jakoby nebyl).

Sous Vide Old Fashioned

Šeredně jsem se mýlil, protože to, co jsme pili, v nás zanechalo hluboký dojem. Kromě i na Česko nepředstavitelných 21 točených piv si totiž můžete objednat naprosto luxusní chuťově vyvážené a oku lahodící koktejly. Aby toho nebylo málo, kuchyně nabízí barové jídlo, které nám vyrazilo dech definitivně, takže jsme si návštěvu museli ještě jednou zopakovat, a kdybychom další den nemuseli odletět, chodili bychom tam nejspíš dosud.

Sous Vide Old Fashioned 
Dejte si Sous Vide Old Fashioned na Bulleit Bourbonu za $11 nebo Mesquite Smoked Manhattan z borbonu Buffalo Trace, vermutu Carpano Antica, pomerančového a Angostura Bitters nakouřený dřevem Mesquite za $10. A k tomu rozhodně vyzkoušejte místní mini burgery.


Naprostou bombou byly ovšem jahody se slaninou a mascarpone!

The Pig and The Lady

83 N King St, Honolulu, HI 96817
thepigandthelady.com
Tuhle vietnamskou restauraci byste v Sapě těžko hledali. Vlastně je to ta nejlepší vietnamská restaurace, kterou jsme kdy potkali a nedivíme se, že je velmi žádána, a tak jsem bez rezervace museli čekat 40 minut na usazení. A tak pro nás nebylo překvapení, že kromě skvělého jídla se nám dostalo i fantastických drinků.

All In The Reflexes a Cobra Commander 
Doporučujeme vyzkoušet drink All In The Reflexes, z havajského Kohana rumu, kokosu, limetky, čili papričky a bazalky. A nebo Cobra Commander z mezcalu, avokáda, thajské omáčky sriracha, růžového grepu a limetky.

Třešničkou na dortu bylo, že s námi na baru seděl Daniel Dae Kim, jedna z hlavních hvězd seriálu Havaj 5-0.

La Mariana Sailing Club

50 Sand Island Access Rd, Honolulu, HI 96819
lamarianasailingclub.com

Až na konci Honolulu se uprostřed maríny, kam byste možná v noci sami nešli, nachází jedna z nejklasičtějších havajských restauracích. Doba její největší slávy již sice pominula a toto místo žije spíše ze setrvačnosti, ale to v tomto případě vůbec nevadí, nikde jinde se necítíte víc na Havaji než tady! Přijďte každý den mezi 3 a 5 odpoledne na Pupus (malé havajské chuťovky) & Drinks.

La Mariana's signature Mai Tai
Vyzkoušejte La Mariana's signature Mai Tai za $7, jehož suroviny se skrývají pod všeříkajícím LMSC's own mix.

Wow Wow Hawaiian Lemonades

66-526 Kamehameha Hwy, Haleiwa, HI 96712
www.wowwowhawaiianlemonade.com

Jako poslední bonusovou zastávku na ostrově Oahu si dáme tyhlety limonádaře. Ano, nedělám si legraci, jen zdravý čerstvý ovozel v biokvalitě, plněný do úžasných Aloha sklenic s brčkem. Musíme však pryč z Honolulu, tak šup do auta a jedeme až do North Shore na druhý konec ostrova, do městečka Haleiwa.

Vyzkoušejte třeba No Ka'Oi Bowl z granoly, ovoce Acai, banánů, borůvek, jahod, kokosového mléka, včelího pylu a medu za $8.75.

Maui

Maui je ještě menší ostrov než Oahu, a tak tu klasické koktejlové bary, vyjma těch plážových, nejsou. Narazili jsem však na dvě skvělé restaurace, z jejichž drinků se nám tajil dech. 

Mill House bar

Maui Tropical Plantation
1670 Honoapiilani Hwy, Waikapu, HI 96793
www.millhousemaui.com


Restaurace a bar s krásným výhledem na mlýnské kolo a okolní přírodu. kde si můžete nejen pochutnat na skvělém jídle, ale také si objednat úžasné koktejly - nejlepší na Maui a jedny z nejlepších na celé Havaji.

The White Warrior

Vyzkoušejte The White Warrior, který obsahuje místní Pau vodku pálenou z ananasů, saké, bezinkový likér St. Germain a esenciální olej z citronové trávy nebo Punch Like It Oughta Be z bílého a tmavého místního Koloa rumu, ananasu, lesního ovoce, dragon fruitu, angostury bitters a šťávy z cukrové třtiny. Každý za $14.

Hali'imaile General Store

900 Haliimaile Rd, Makawao, HI 96768
www.hgsmaui.com

Hned vedle Maui Pineapple Plantation (doporučujeme navštívit jejich tour po ananasových plantážích) a Hali'imaile Distillery vyrábějící například Maui Paui vodku destilovanou z ananasů se nachází poměrně nenápadné stavení jmenující se General Store. Tento název však klame a vevnitř najdeme krásnou restauraci v ostrovním stylu se skvělou kuchyní a barem.

Mangorita
Musíte ochutnat Tai Mai od barmanky Wendy, který v roce 2013 zvítězil na havajském Mai Tai festivalu z rumů Old Lahaina a Sammy’s Beach Bar, limetky, domácího sweet & sour a mučenky nebo drink Mangorita, což je Margarita s mangem velká jako vaše hlava. Každý za $12.


Tak Aloha! :)

0 komentářů:

Okomentovat

Coprights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib