pátek 21. června 2013

Nejlepší koktejlové bary v Miláně

Unknown
Po dvou letech se vracíme zpět na barovou scénu v Itálii, o které naposledy napsal kolega Pavel reportáž o tajném baru The Jerry Thomas Speakeasy v Římě. Tento bar jsem v Římě také navštívil minulý rok a děkuji mu touto cestou za vynikající tip!

Pohled na bar Mag Caffe
Letos jsme zavítali do krásného města Miláno na severu Itálie. Vynechám zde povídání o úžasném jídle, památkách a nákupech, kterými je Miláno a vlastně celá Itálie proslulá a zasloužilo by si to jistě samostatnou reportáž. Tento článek je ale o něčem jiném, a tak přejdu rovnou k danému tématu, kterým jsou milánské bary! Dopředu jsme měli připraven seznam barů, které jsme chtěli navštívit. Nakonec však bylo všechno jinak. Bohužel jsme ale nestihli navštívit vše, co jsme chtěli a budeme se tak muset do města ještě někdy podívat. Na druhou stranu jsme od místních barmanů dostali tip na nově otevřený tajný bar 1930, který nás naprosto okouzlil a v tomto článku se mu budu později také věnovat. Začněme ale od začátku.

Bar Mag Caffe

Ripa di Porta Ticinese, 43

Bar Mag Caffe se nachází ve čtvrti Navigli, která je známá obrovským bleším trhem, který se koná poslední neděli v měsíci. Tento bar jsme našli náhodou a rozhodně toho nelitujeme, naopak. Už při vstupu do baru bylo z prostředí zřejmé, že to tam s koktejly myslí vážně a nejsou žádné „slečinky“ v oboru. Příjemné a útulné prostředí malého baru vás nutí si odpočinout od celodenního chození a dát si nějaký skvělý koktejl.

Interiér baru - výloha
originální stropní osvětlení
přijemné podsvícená tabule baru

Ke každému drinku servírují zdarma vodu a chipsy v malém kyblíčku.

zajímavý servis chipsů
příprava drinku
drink Cablecar
rum Sailor Jerry, blue curacao dry, citrónová šťáva, cukrový sirup
skořicová krusta
drink Bristol Daiquiri
jamajský rum, Fernet Branca, limetková šťáva, agave sirup, Bob's orange bitter
Hemingway's Cup
Hendrick's gin, Rose sirup, citrónová šťáva, jablečný džus
Když se nám zmínili o nově otevřeném tajném tzv. „speakeasy“ baru 1930 v Miláně, bylo nám hned jasné, že se tam musíme co nejdříve dostat a nenechat si tento bar ujít. Po krátké diskusi jsme dostali barovou vizitku, na které však nebyla uvedena žádná adresa. Adresu nám museli napsat na kousek papírku. Tato vizitka zároveň sloužila jako pozvánka neboli vstupenka do baru. Nejsem si jist, zda-li by bylo vůbec možné se do tohoto baru bez pozvánky dostat.
Nebýt další náhody v baru Basso, tak jsme tento tajný bar nenašli, protože uvedenou adresu nám navigace ukázala chybně mimo Miláno a tak jsme nevěděli, kde přesně jej máme hledat.

Bar Basso

Via Plinio 39

Následující noc, která byla naší poslední v Miláně, jsme navštivili slavný bar Basso, proslavený chybou barmana, který hostovi při přípravě klasického drinku Negroni zaměnil jednu ze složek, konkrétně gin za šumivé víno Prosecco. Tomuto drinku se začalo říkat „Negroni sbagliato“, kde italské slovo „sbagliato“ v překladu znamená „špatné“.

pohled na bar z ulice
Tento bar má svoji originální atmosféru, kde si budete díky interiéru připadat jako v baru ve 30. letech.

nabídka alkoholu
nabídka alkoholu 
vzácné láhve a vítězné poháry
Interiér baru
Doménou interiéru je stropní osvětlení

zákoutí baru
Objednali jsme si jak jinak, než jejich slavný drink „Negroni Sbagliato“ a musím řici, že byl vynikající chuťově i z hlediska prezentace. Drink je servírován do obrovské skleničky s velkou kostkou ledu. Kdyby tento drink dali do jakékoliv běžné skleničky, byl by zážitek poloviční.

Příprava drinku Negroni Sbagliato
Hotový drink v obrovské skleničce
Během návštěvy se v baru ukázal majitel baru Maurizio Stocchetto, který měl pořád úsměv na tváři a vyzařoval pozitivní energií. Dali jsme si společně koktejl White Lady a pobavili se o jeho baru a naopak o našem prohibičním baru Innuendo v Praze. Mimochodem jsme ho pozvali do našeho baru při jeho příští návštěvě Prahy a už teď se moc těší. Doufáme, že náš bar nejenom brzo navštíví ale že se nechá přemluvit k tomu, aby jeden večer u nás míchal „Negroni Sbagliato“.

vlevo majitel baru Maurizio Stocchetto
personál baru (kromě osoby uprostřed)
Při odchodu jsme se mu zmínili o tajném baru 1930, který nám byl doporučen a že nevíme, kde ho hledat. Vyrazil nám dech s tím, že je to 20 minut pěšky od baru Basso a navedl nás, jak se tam dostat. Jaká náhoda! Další směr tedy nebyl postel, ale tajný bar.

Bar 1930

adresa je tajná

Ačkoliv jsme už znali přesnou adresu, přesto jsme jej minuli a museli se vracet. Bar je v nejmenované ulici s číslem popisným 19 a z ulice je označen jako Cafeteria 30, proto se dá snadno přehlédnout. Až poté nám došlo jak je tento název baru geniální. Spojení 19 a 30 dává rok 1930, ve kterém byla v USA stále prohibice, díky které vzniklo mnoho tajných barů.
Bohužel zde pro vás nemohu uvést přesnou adresu, jinak bych porušil slib, který jsem v baru dal a narušil bych tím jejich koncept tajného baru. Adresu a pozvánku si tak musíte zajistit podobným způsobem, který jsem zde popsal.

S trochou pochybností jsme vešli do velmi prostě zařízené Cafeterie, která působila více jako recepce, a také že byla! Byla tam jedna osoba, které jsme předali vizitku (pozvánku) a chvilku ji ověřoval. Na vizitce bylo totiž neviditelnou fixou napsané mé jméno, které si přečetl pod UW světlem. Po ověření nám řekl, ať chvilku počkáme. Během čekání jsme slyšeli zvuk shakeru, jak se připravují drinky a o to víc jsme se baru nemohli dočkat. Po pravé straně byla prosklená skříň, u které se občasně otevřela zadní stěna, objevila se tam osoba, která si z druhé strany ze skříně něco vzala a skříň rychle zavřela. To byl opravdu úlet a říkali jsme si, že snad do baru nepůjdeme přes tuto malou skříň.
Asi po 5 minutách se otevřeli přední dveře a uvítal nás elegatně oblečený barman a nabídnul nám dvě místa přímo na baru. Byli jsme tak v centru dění. Byla pondělní půlnoc a bar byl plný. Všech přibližně 30 míst k sezení bylo obsazených.
Interiér baru sladěný do posledního detailu
Dominantou barové desky je stará váha
Zákoutí baru
Originální servis drinků
originální servis drinků
Za barem pracovali dva perfektně sladění barmani k danému konceptu, které bylo radost pozorovat při práci. Nejenom servis drinků byl perfektní ale i jejich samotná příprava bylo divadelní představení, na které se nedá zapomenout.
barman v akci
připrava drinku
příprava drinku
barman v akci
Sour s ginem
Tiki drink s rumem Sailor Jerry

Nemám tomuto baru nic co bych mohl vytknout a je to jeden z nejlepších barů, který jsem kdy navštívil. Tento bar je rozhodně jedním z důvodů, proč bych se chtěl do Itálie odstěhovat.

Co jsme nestihli

Bohužel jsme nestihli navštívit všechny doporučené bary a tak věřím, že nebude dlouho trvat a napíšeme zde pokračovaní o dalších skvělých barech v Miláně. Pokud se do Milána dostanete před námi, navštivte určitě ještě tyto dva bary:
bar Lacerba, www.lacerba.it, via orti 4
bar Nottingham Forest, Viale Piave, 1

Závěrem mohu dodat, že Miláno je krásné město plné života a skvělých lidí. Barová scéna tam žije a je z čeho vybírat. Návštěvou těchto barů si můžete vaší dovolenou obohatit o skvělé zážitky, které ve vás již zůstanou.

A to je vše přátelé dobrého pití.




0 komentářů:

Okomentovat

Coprights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib