sobota 23. ledna 2016

Domácí barové likéry: Velvet Falernum a Pimento Dram

Pavel Novák
Dnes vám představím dva důležité likéry, bez kterých si dnes neumíme představit v baru život. A protože je velmi obtížné je v těchto končinách koupit a jejich výroba je radost, naučíme se je rovnou i vyrobit.

Velvet Falernum

Falernum vděčí za své jméno proslulému starořímskému vínu falernian (v latině falernum), ale dnes s vínem nemá vůbec nic společného a dnešní receptura je datována někdy do 18. století.

Charles Dickens jej ve svém literárním časopise All the Year Round roku 1892 popisuje jako podivný likér složený z rumu a limetkového džusu.

Receptur lze na netu najít plno, my jsme se postupně dopracovali k této, věrni tvrzení, že v jednoduchosti je síla.

Na jednu várku budeme potřebovat:
0,25 cl overproof 70% rumu
50 ks hřebíčku
1 lžíce nového koření (cca 45 kuliček)
nastrouhaná kůra z 8 limetek
100 g zázvoru oloupaného a nakrájeného na stroužky (cca půl hrníčku)
150 g třtinového cukru

Kůru z limetek spolu s hřebíčkem, zázvorem a novým kořením naložíme do rumu v uzavíratelné nádobě a necháme minimálně 24 hodin macerovat. Poté si uvaříme třtinový cukrový sirup - vodu těsně pod bodem varu smícháme s cukrem zhruba v poměru 1:1 a necháme jej zchladit. Po vychladnutí do tohoto sirupu přecedíme naloženou směs s rumem a pořádně protřepeme. Necháme další den odstát a je hotovo.

Rum Swizzle

Tento bermudský národní drink připravujeme speciální metodou „swizzlování“ za použití kvrdlačky (může být i klasická kuchyňská). Můžete použít skleničku tyto rock či třeba čajový hrníček jako my v baru, který naplníme ledovou tříští a nadávkujeme:

4 cl stařeného rumu, čím kvalitnější, tím lepší, například El Dorado 12y
2 cl našeho Velvet Falernum
2 cl čerstvé limetkové šťávy

Kvrdlačku ponoříme do ledové tříště a drink pečlivě prokvrdláme. Zdobíme mátou a limetkovou kůrou.



Pimento Dram

Likér pojmenovaný podle jamajského Pimentovníku pravého bez jehož sušených plodů - nového koření - se dnes obejde jen málokterá kuchyně a bar jakbysmet. Jejich chuť lze nejlépe popsat jako spojení skořice, hřebíčku a muškátového oříšku, proto se také v angličtina nazývá allspice. V Československu bylo ještě ve 20. letech minulého století nové koření vzácností a předmětem přepychové daně.

Na jednu várku budeme potřebovat:
1 hrníček bílého 40% rumu
1/4 hrníčku nového koření
1 celá skořice
1 1/2 hrníčku vody
2/3 hrníčku třtinového cukru

Nejprve zahřejte troubu na 180 °C a nechte v ní nové koření na 10 minut opéct. Poté jej z trouby vyjměte a kuličky lehce podrťte ve hmoždíři či jiné nádobě drtítkem. Ale jen opravdu lehce, ne na prach.

Nasypejte drť do uzavíratelné nádoby a přilijte rum. Nádobu uzavřete a pořádně s ním zatřeste, aby se drť s rumem dobře promísila. A teď už to chce především čas, zhruba 12 dnů. Každý den s nádobou znovu zatřeste a zhruba pátý den do nádoby přidejte ještě přelomenou skořici.

Dvanáctý den směs přeceďte přes sítko a poté znovu přes látku, abychom se zbavili všech kousíčků, které by nám pak v ústech mohli nepříjemně vrzat.

Teď přichází čas na třtinový cukr z něhož si opět vyrobíme sirup - vodu těsně pod bodem varu smícháme s cukrem zhruba v poměru 1:1 a necháme jej zchladit. Po vychladnutí do tohoto sirupu jej slijeme dohromady s přefiltrovanou tekutinou a opět pořádně zatřeseme. Necháme ještě další den odstát a máme to.

Manoa Cocktail

S tímto likérem vám přináším jeden horký letní a hodně silný drink, který vytvořil náš kamarád a odborník na tiki kulturu Daniele Dalla Pola, při své první návštěvě přátel na Honolulu. Drink pojmenoval podle blízké ulice Manoa Valley, kde slavný Don the Beachcomber, otec všech tiki restaurací a barů v polynézském stylu, obvykle nakupoval čerstvé ovoce do svého baru. O co je drink složitější, o to více si jej užijete!

4,5 cl tmavého rumu (Bacardi superior bude super)
3 cl agricole rumu (skvělý je Damoiseau White Virgin 40%)
1,5 cl passion fruit sirupu
1,5 cl našeho likéru Velvet Falernum
1 cl našeho likéru Pimento Dram
2 cl čerstvé limetkové šťávy
2 cl čerstvé grepové šťávy
2 střiky Angostura Bitters




0 komentářů:

Okomentovat

Coprights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib