středa 8. června 2016

Don Kahaone - pocta pro Don The Beachcombera

Pavel Novák
Aloha přátelé! Dnes si připravíme koktejl inspirovaný Havají a Tiki kulturou, která právě z Havaje pochází. Nedávno jsem se odtamtud vrátil a všechny své zážitky jsem chtěl přenést právě do tohoto drinku. Tak naskočte na surf a jedeme!

Don Kahaone


Receptura
6 cl Matusalem Clásico
4 cl bánánovo-ananasová redukce se skořicí
2.5 cl Velvet Falernum
2 cl Lilikoi (mučenkové) pureé
2 cl limetková šťáva
1 cl makadamiový sirup Giffard

zdobení: flambovaný banán se skořicí

Příprava
Nadávkujeme všechny suroviny do tiki poháru, přidáme ledovou tříšť a proswizzlujeme

Bánánovo-ananasová redukce
Výroba je snadná. Do čerstvé ananasové šťávy nakrájíte na kolečka medový banán, přidáte špetku skořice a to vše svaříte na poloviční objem. 

Na Havaji i v tom nejobyčejnějším turistickém baru chutnají všechny Tiki koktejly naprosto skvěle. Lámal jsem si hlavu, jak je to možné, ale brzy mi to došlo - používají pouze kvalitní čerstvé džusy, žádné chemické náhražky nebo džusy z koncentrátu. To je totiž klíč ke každému skvělému drinku.

Další ingrediencí je Velvet Falernum. Karibský likér z koření jako je hřebíček, nové koření a limetková kúra. Dále mučenkové pureé, mučence se anglicky říká také maracuja nebo passion fruit, ale havajci ji neřeknou jinak než lilikoi. Drink doplňuje ještě sirup z makadamiových oříšků rostoucích na stráních Mauna Loa na Velkém ostrově.

Protože tiki drinků platí, čím více rumu, tím lépe. A čím kvalitnější, tím také lépe. Zde plníme oboje. Matusalem Clásico je skvělý rum z Dominikánské republiky, původně vyráběný na Kubě. Na Havaji se rumy nikdy ve velkém nevyráběli, takže právě do tiki drinků se používají ty karibské jako je třeba tento. Navíc chuť tohoto rumu s tóny vanilky a kokosů se k Havaji hezky pojí.

Koktejl je poctou Don The Beachcombera, objevitele slavného drinku Mai-Tai, je tu snad někdo, kdo nezná Mai Tai? ;) A právě Don The Beachcomber se po svém rozvodu usídlil na Havaji, kde si na Waikiki postavil svou kancelář ve větvích fíkovníku, což si myslím, je úplně skvělý nápad, pokud vás odkopne žena, jak se tím vyrovnat - jít a postavit si bunkr ve větvích fíkovníku! Drink jsem nazval na počet Don The Beachcombera - Don Kahaone, Kahaone v havajštině znamená pláž.

Mahalo! Aloha!

0 komentářů:

Okomentovat

Coprights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib