pondělí 19. listopadu 2012

Blending vlastního ginu v Portobello Road

Pavel Novák
V rámci London Cocktail Weeku jsme se zúčastnili akce zvané Bartender Gin Blending, kde máte možnost po počátečním zaškolení o ginu (jednak si zopakujete historii, ale hlavně se dozvíte, jak jednotlivé botanicals* ovlivňují samotnou chuť ginu), si nechat namíchat zcela unikátní gin podle vlastních kritérií. Celou seancí vás provází Jake F Burger z londýnského Portobello Road Ginstitutu, který i gin produkuje, takže k samotnému blendování má co říct.

Destilační kotlík
Jake nás před samotným blendováním seznámil se všemi důležitými botanicals, které by v ginu neměly chybět. Nejprve s tzv. "The Big Four", tedy čtyřkou základních ingrediencí, které ginu dodávají typickou chuť. Kromě samozřejmých jalovcových bobulí je to dále koriandr, který v ginu podporuje citrusové tóny, kořen angeliky, který pomáhá balancovat ostatní chutě, a také kořen irisu, který aroma ginu podpoří i v míchaných drincích.

Botanicals

Svůj gin jsme si mohli dále dochutit asi dvěma desítkami dalších botanicals, jako je levandule, jádra meruněk, čaj Yorkshire, skořice, jamajské nové koření, muškátový oříšek (ten dodá pepřnatost), kořen lékořice, pelyněk, anglický chmel, kardamon a kůry: pomerančová, citronová, z růžového grepu či mandarinky.
Nyní s odstupem celou akci hodnotíme jako báječnou zkušenost a svých vlastních ginů se velmi ceníme, nicméně přímo na akci jsme byli trochu zklamáni. Čekali jsme, že po celý čas se budeme věnovat očichávání a ochutnávání jednotlivých botanicals a míchat je dohromady vlastnoručně. Bohužel první hodinu se Jake věnoval historii ginu a až poté se dostal k popisování jednotlivých botanicals, které jsme si sice mohli očuchat či osahat v jejich "syrové" podobě, už však ne v té destilované. Když jsme pak diktovali, které botanicals v svém ginu chceme použít, byla to spíše sázka do loterie. Ale i tak to stálo za to a jsem si jist, že naše očekávání, bylo trochu přemrštěné.

Blendování

Chystáte-li se do Londýna a chtěli byste si také namíchat vlastní gin, máte možnost se přihlásit do vypsaných kurzů na http://portobellostarbar.co.uk/ginstitutelondon/, ovšem za trochu horší cenu než byla ta v rámci Cocktail Weeku.

Prázdná etiketa

* botanicals - bylinky, koření, citrusy či jiné plody a suroviny, které se destilují a míchají do ginu společně s jalovcem.

0 komentářů:

Okomentovat

Coprights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib