pondělí 8. října 2012

Jak jsme se vypořádali s prohibicí

Pavel Novák
Když v pátek 14. října v sedm hodin večer ministr zdravotnictví Leoš Heger ohlásil prohibici a tedy zákaz prodeje alkoholu od 20 %, zaskočil tím nejednoho barmana. O to hůř, když se tím trefil přesně do doby, kdy se bary začínají plnit žíznivými hosty. A nejinak tomu bylo u nás v baru.

Někteří šťastlivci ještě stihli jedno Mojito s rumem, ale museli jsme řešit, co s právě začatým večerem. Nechtěli jsme se smířit s tím, že bychom hostům nemohli nabídnout žádné koktejly. A tak během třiceti minut vzniklo první prohibiční menu psané na rychlo rukou. Pouhé čtyři kopie na pomuchlaném papíru si hosté předávali mezi sebou. V tu chvíli naše barmanka Petra namíchala i své první Martini Mojito, které se záhy objevuje na prohibičních menu i v dalších barech a stává se tak jedním ze znaků této prohibice.

Ještě během víkendu jsme tyto koktejly pořádně vyladili, sestavili a vytiskli profesionálně vypadající prohibiční menu, které jsme našim hostům, podávali založené v knížce. V baru jich máme vystaveno spoustu, takže nás napadlo do nich toto menu schovat a tvářit se, že jde o něco nelegálního, abychom tak hostům zvedli náladu a ještě více navodili pocit zakázaného ovoce. Při představování menu, jsme je upozorňovali, že pokud by kohokoliv viděli přicházet, mají předstírat, že si čtou prózu. Reakce hostů naprosto předčili naše očekávání!

Dáváte-li přednost alkoholicky slabším koktejlům, máte stále možnost si je objednat z naší vzpomínky na prohibici.

Okurkové Martini Mojito



Drink připravujeme podobně jako klasické Mojito. Ve sklenici pomačkáme limetku s třtinovým cukrem, přidáme sladký vermut (v našem případě Martini) a mátu. Sklenici doplníme ledovou tříští (je možné i kostkami), přidáme okurkový sirup a sodu. Ozdobíme trsem máty s kolečkem okurky a podáváme.

Americano


Twist na klasický koktejl, který již v roce 1860 servíroval Gaspare Campari ve svém milánském baru, vynálezce Campari Bitter. Ten však obsahuje prohibičních nadlimitních 20 % alkoholu, proto si vystačíme s alkoholově slabším italským aperitivem, jímž je Aperol. Naši verzi vymícháme v míchací sklenici s ledem, přelijeme do koktejlové sklenky a dle chuti doplníme sodou. Podáváme s domácí sušenkou s rozinkami.

Mary Rose



V shakeru rozmačkáme vinné hrozny se snítkou rozmarýnu, nadávkujeme suchý vermut, bezinkový sirup, čerstvě vymačkanou limetkovou šťávu a vyshakujeme. Přes sítko nalijeme do skleničky na ledovou kostku. Ozdobíme vinnými hrozny na špízku.

Sherry Sour



Do shakeru nadávkujeme sherry, citronovou šťávu, cukrový sirup a čerstvě rozklepnutý vaječný bílek. Silně shakujeme a přelijeme do koktejlové skleničky. Ozdobíme strouhaným muškátovým oříškem a kůrou z citronu.

Pama Dreams


Do vysoké sklenice postupně dávkujeme likér z kalifornských granátových jablíček Pama, cukrový sirup a pomerančový džus. Promícháme a dolijeme sektem. Jelikož vám chceme umocnit pocit z prohibice, zabalíme sklenici do papírového pytlíku, aby na pohled nebylo poznat, co vlastně máte k pití. Zdobíme granátovým jablíčkem a mátou.

Shakerato



Tento drink není zdaleka tak otřesný, jak se v italštině píše. V shakeru spojíme Aperol s čerstvě vymačkanou citrónovou šťávou a cukrovým sirupem. Přelijeme do koktejlového hrníčku a dolijeme sodou. Ozdobíme citrónovou kůrou.

Basil Cobbler


Do shakeru natrháme několik lístků čerstvé bazalky a lehce ji podrtíme, aby pustila své aroma. Dále dávkujeme suché sherry, broskvový sirup, čerstvě vymačkanou citrónovou šťávu a cukrový sirup. Vyshakujeme a přelijeme do stylového plecháčku. Zdobíme bazalkovými lístky.

0 komentářů:

Okomentovat

Coprights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib