úterý 21. srpna 2012

Charismatický Simone Caporale v Praze

Petra Vondrová
Českým barmanským světem opět tak trošku otřásl Martin Baťha, který nám přichystal dáreček v podobě workshopu se Simone Caporale. Pokud to náhodou ještě nevíte, Simone pracuje v londýnském Artesian baru, který byl zvolen nejlepším hotelovým barem světa. Před rokem jsme měli to štěstí a Artesian i Simone jsme zažili na vlastní kůži, takže toto prestižní ocenění můžeme jen potvrdit.


Simone se na začátku rozpovídal o hotelu obecně. Langham Hotel leží v samém centru Londýna, jen kousek od (již neexistujícího) Limmer's Hotelu, kde vznikl slavný drink John Collins. Příběh Langhamu začíná již v roce 1865, kdy otvírá jako první Grand Hotel v Evropě. Od té doby se v něm událo spoustu věcí, od kohoutích zápasů počínaje až po otevření jednoho z nejlepších barů současnosti (ne)konče.

Ale vraťme se o pár desítek let zpět, kdy se v hotelu otvírá předchůdce současného Artesianu nazvaný Club BBC. Přes ulici je totiž sídlo BBC, a tak se jeho zaměstanci často chodili do hotelu občerstvit a osvěžit. Rozlehlé sklepení také za války sloužilo jako úkryt a hotel samotný dokonce sloužil i jako útočiště pro vysílání BBC, jejíž sídlo bylo často bombardováno.

Současný Artesian Bar má celkem 85 míst k sezení a dalších 125 míst na stání. O naší loňské návštěvě bylo v baru příjemně plno, nikdo stát nemusel a po pravdě si to ani moc nedokáži představit. Průměrný koktejl vás vyjde na 14£, za gin tonik dáte 12£ a průměrná útrata na osobu činí 39£. Koktejly představují 69 % objednávek, a tak jich během celého dne namíchají kolem 300. Jako sen může působit 19% limit na náklady za suroviny.

Máte chuť na čaj o páté? Přijďte na něj do Artesianu, podává se mezi třetí a sedmou hodinou a za 59£ dostanete konvičku čaje, drobné občerstvení a sklenku šampaňského.

Interiér baru navrhl známý britský architekt David Collins (podobnost jména čistě náhodná), který skloubil klasický viktoriánský a asijský orientální styl. Když bar uviděla Madonna pozvaná na open party, kontaktovala jej, aby navrhl interiér i jejího nového domu.

Rezervace nemají moc rádi, nicméně řídí se heslem "nic není nemožné, pokud si to zákazník přeje" a stůl si rezervovat můžete, jedinou podmínkou je minimální útrata za večer 500£. :)

Za barem kromě Simone pracují ještě dva Češi (Alex Kratěna a Roman Foltán) a Slovenka Eva. Tito lidé dali baru "neškrobený" styl, čímž se výrazně odlišuje od většiny hotelových barů. Dodejme, že bar se též profiluje jako rumový.

Simone zmínil ještě jednu historku, kdy pokojová služba přinesla objednávku pro VIP hosta na Bloody Mary. Drink připravil, avšak za chvíli se mu vrátil zpět, že je málo silný. Připravil silnější verzi, která se též vrátila upitá jen do půlky, že je stále málo silná. Připravil tedy inverzní variantu - 3 díly vodky a 1 díl džusu. Pokojová služba byla za chvíli zpět znovu, že takto je to dobré a host si přeje další. Během tří hodin tento host vypil v Bloody Mary celou lahev vodky. Až poté se dozvěděl, že to nebyl nikdo jiný než Amy Winehouse. Ta v hotelu jeden čas asi měsíc bydlela, když měla ve svém bytě poruchu na topení. Často sedávala na baru a velmi si oblíbila slovenského barmana Mariana Bekeho (aktuálně pracujícího v Nightjar baru), kterému na ubrousky kreslila srdíčka. Jen doufáme, že tuto úžasnou vzpomínku má stále schovanou a v říjnu, kdy se jej v Londýně chystáme navštívit, toto i ověříme :)

Z odposlechu jsme se snažili dát dohromady receptury drinků, nějaká ta ingredience nám dost možná utekla a zapisovat poměry jsme vůbec nezvládali, ale aspoň si u jednotlivých drinků můžete přečíst přibližné složení a představit si tak chuť.

G&T Punch
Klasický punch je ze 16. století, obsahuje 4 základní protiklady: gin, čaj, soda, Becherovka.



Oye mi Canto
Martini rossato, tequila infuzovaná tamarindem, mandarin bitters, pár kapek mezcalu.
Ozdoba z květů jabloně.



Fog Cutter
Brandy, rum, gin, amaretto, pomeranč, citron, sherry, calpico, kapka Becherovky.
Drink vychází z Long Island Iced Tea.



Five Points
Whisky, sweet Cocci Vermouth di Torino, mandarin bitters, koncentrát z Guiness (dá se koupit v cukrářském katalogu).
Ozdoba - slupka z brambor a zbraň, neboť drink patří do doby, kdy nebylo příliš bezpečno. :)



Sex On The Beach
Vodka infuzovaná lékořicí, džus, passion fruit sirup, citron, maracuja.
Lékořice je řecky sladký kořen, je 4x sladší než glukóza.



Prosperity
Rum, dry vermut, orange bitters, grep.
Sweet saké infuxované švestkami. Tři varianty staření - 1, 2 a 3 měsíce.
Pár kapek esenciálních olejů po straně mazu kalíšků, ulpí hostovi na prstech.



Cleopatra
Leather Aged Port & Armagnac (stařeno v koženém vaku), Grand Marnier, ananasový džus.



Alligator Swizzle
Rum, Falernum, limetka.
Použití listů z rostliny shiso, má aroma podobné mátě. Mexický "swizzle stick" se používá k míchání čokolády. Pandanové (ze stromu pandanus) listy místo ananasu, voní jako máslové sušenky.



Cow Mug & The Royal Family
Mastika, Falernum, Peychaud´s bitters, list shiso, citronová tráva, poupě růže.
Drink pro královskou rodinu, chuťově připomíná mrkev, podávaný v kopytu. 



Summer in Cannes
Domácí levandulový likér, limetka, levandule.



Missionary’s Downfall
Rum, peach, limetka, máta dovnitř, cordial, absint
Ozdoba z flabované medové plástve s Becherovkou.



Pink Soda
Limetka, cukr, rum, sifon Martini rossato ₊ grenadina.
Podávané na banánovém listu.



Langham Martini
Gin, vlastní dry vermut czech, střik kůry citronu.
Podávané s olivami ze Sicílie ve speciální dvoudílné skleničce.



Big Cash 4 Big Chlapec
Rum, lemon, mandarinkový džus, maraschino, cordial, amaretto, cassis, sifon martini rossato ₊ grenadina, šampaňské.
Simone nakonec přidal Bohemia sekt, což v kombinaci se šampaňským nám bylo líto toho šampaňského...



Závěrem bych ráda podotkla, že i když drinky byly chutné, nejednalo se o nic, co bychom již dříve neviděli. Nicméně i tak jsem si (a doufám, že nejen já) ze semináře odnesla mnoho. Naprosto mě okouzlilo chování Simone, líbilo se mi, jak si barman z prvotřídního hotelového baru dokáže zachovat očekávané dekorum a přitom působit tak příjemně a sympaticky. Z toho by si (nejen) čeští barmani měli vzít příklad. Už nechci přijít do baru a první co vidět je barman, který na mě téměř nechápavě zírá, jako kdybych mu právě vešla do obýváku. Kam se poděli barmani, kteří se na hosta usmívali jako na starého známého, ačkoliv jej viděli poprvé v životě? Opravdu bych si přála najít barmana, který nezaváhá vyskočit při přípravě drinku na bar a když jde do tuhého s přehledem na mě vytáhne pistoli! Kde ho jen najít?


0 komentářů:

Okomentovat

Coprights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib