neděle 23. října 2011

Londýnské bary - Soho a West End

Pavel Novák
Návštěvu Members klubu Quo Vadis v Soho máme pojištěnou. Už před naším odjezdem jsme napsali na barový email vzkaz pro Zdeňka Kaštánka, s nímž jsme četli rozhovor a po přečtení ještě několika dalších pochvalných článků bylo jasno, že tam musíme.

Quo Vadis
26 - 29 Dean Street, London W1D 3LL
www.quovadissoho.co.uk

Zdeňka jsme potkali už dopoledne na Taste Of London, byl přítomen na stánku, kde Quo Vadis prezentoval koktejly široké veřejnosti. Hned jsme se mu "práskli" a on se nám další hodinu věnoval, nepočítal jsem s tím, že první opici budu mít už k obědu. Popovídali jsme o barech, zážitcích a Zdeněk nám zařídil rezervaci v privátní části klubu, kde jak jsme se později večer dozvěděli, že častými hosty bývají i takové hvězdy jako třeba Keira Nightly. Bohužel ten večer měla jiný program. Kdybychom přišli o týden později, pravděpodobně bychom potkali i Rowarda Atkinsona. I to něco leccos svědčí o kvalitách klubu a především jeho barmanů.
Degustace neznámých britských ginů .- Sipsmith můžete ochutnat i u nás v baru.
Klub má v přízemí restauraci s barem přístupnou široké veřejnosti, ale my jsme chtěli do prvního patra. Na recepci stačilo nahlásit rezervaci a pustili nás dál. V první patře jsme trochu zmateni nejprve postávali hned v první místnosti u schodů, a čekali, zda se nás někdo ujme. Nakonec nám jeden milý member poradil, ať se jdeme ohlásit přímo na bar.
Jaké bylo naše milé překvapení, když z poza baru nás hned česky vítá Ondřej. Kromě namíchání skvělých koktejlů, absolvujeme i ochutnávku méně známých londýnských ginů, některé z nich nás natolik zaujmou, že si je z Londýna přivezeme do našeho baru. Přijďte ochutnat.;)
Osmdesátiletá whisky a už nevím kolikaletý absinth.
Máme možnost si i prohlédnout celý klub, kromě prvního barového patra, je v dalším místnost s kulečníkem, knihovna, televizní místnost a dva salónky. Kromě toho mají členové možnost využít i samoobslužného baru, ke kterému se dostanou dveřmi odemykatelnými otiskem prstu, kde si každý může nalít či namíchat sám, na co má chuť a na co si troufne. Použité ingredience pak zapíše na papír, který vhodí do schránky a následně je mu zkonzumovaná částka připsána na účet. Fantastické, moc nevěřím, že by to mohlo fungovat i u nás.
Kolik vlastně takové členství stojí, jsme se radši neptali, ale o výjimečném vztahu ke klubu a vůbec chápaní členství jeho členy svědčí i to, že celý klub je vyzdoben obrazy a dalšími věcmi z jejich sbírek, které sem přinesli, aby se tu cítili jako doma.
Pokud byste si chtěli vyžádat od servírky koktejlový lístek máte smůlu. Za prvé v baru žádný lístek nemají a za druhé byste tam nenašli ani ty servírky. Hosty i na placu obsluhují rovnou barmani a milou konverzací se s vámi doberou vždy ke drinku, který by vám měl vyhovovat. Kéž by to byl standard i u nás.
Zhruba kolem jedenácté nám Ondřej říká: "Nechci vás vyhazovat, ale máte rezervaci v Artesian baru, tak byste už měli jít". Klaníme se, děkujeme a odcházíme.

Artesian Bar - Langham Hotel
Regent Street, 1C Portland, London, UK W1B 1JA
www.artesian-bar.co.uk/

Pár minut chůze od Soho ve West Endu se nachází hotel Langham, v němž je nejstarší hotelový bar v Evropě.
Šéfbarmanem Artesianu je Alex Kratěna, další Čech, ale jak jsme se dozvěděli, zrovna byl někde za mořem, takže jsme se měli hlásit u Simona (ital), a mysleli si, jak si konečně pokecáme italsky a já se vytáhnu se svou konverzací s deseti italskými slovíčky, ale za barem se nás jako první ujal Roman, ano Čech. :)
Dozvídáme se, že bar je pojmenován podle 110 m hluboké studny, která se nachází pod hotelem a přitom v ruce držíme koktejlový lístek, který za pár týdnů později vyhraje prestižní soutěž Tales Of Cocktail. Famózní není ovšem pouze samotný lístek, ale hlavně koktejly na něm, barmani a bar samotný!
Za námi úchvatný bar inspirovaný exotickým orientem.
Mezitím se s námi přivítal i Simone, a poté co jsme ochutnali všechny koktejly, které nám Roman se Simonem připravili, mohli jsme spokojeně a elegantně po čtyřech odejít do postele. :)
Alenka v říši divů - tak si připadala má přítelkyně, když pila tento stejnojmenný koktejl.
Osmdesátiletá Zacapa naložená v soudku, mňam.
Originální servis drinku ze saké.
A přístě, příště přátelé nás čeká Notting Hill!

0 komentářů:

Okomentovat

Coprights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib