čtvrtek 24. května 2012

(Nejen) po barech v Amsterdamu

Pavel Novák
Pokud pojedete do Amsterdamu za památkami, nočním životem či dobrým jídlem nezapomeňte k tomu přidat i bary. Dobré bary se začínají rojit ve všech možných koutech Evropy a Amsterdam se svojí tradicí mezinárodní kuchyně a hlavně kolébky ginu - geneveru na tom není jinak.


A u geneveru ještě chvíli zůstaneme, neboť je to ve své podstatě praotec ginu. Poprvé byl vyroben roku 1650, tedy o celých 181 let než byl vLondýně poprvé vytvořen London Dry Gin. A také dávno před ginem dobyl i americké bary a v legendárním  bartender's guide Jerryho Thomase je genever považován jako jeden ze základních alkoholů (společně s vodkou, rumem a brandy). Vyzkoušejte proto u nás v baru původní drink Collins právě s geneverem. A znáte drink The Holland House? Chyba! Neváhejte a přijďte je ochutnat právě do Innuenda!

Door 74

www.door-74.com
74 Reguliersdwarsstraat
Rembrandtplein, Amsterdam 1017 BN

Tento amsterdamský speakeasy je skvělý koktejlový bar, ale do opravdového speakeasy baru má na hony daleko. Jistě, pokud nevědomky projdete kolem dveří s č.p. 74, pravděpodobně nebudete tušit, že za nimi nějaký bar je. A i když to tušit budete, bez předchozí sms rezervace se dovnitř nemusíte dostat. Zazvoníte na zvonek, ve dveřích se otevře okénko a teprve po vaší identifikaci jste vpuštěni dovnitř.
Prostor uvnitř je sice velmi pěkně zařízen, barové židličky i polstrované sedačky jsou pohodlné, barový pult vypadá úžasně, ale celkově to všechno vypadá především jako bar. Podotýkám skvělý bar, ale kde je to zatracené speakeasy s pocitem jakési nevšednosti a snad i částečné nelegálnosti? Nejenže jej nenajdete v prostoru, ale ani v koktejlovém lístku a ani v práci barmanů. Jakmile vstoupíte dovnitř, koncept speakeasy prostě zmizí a zůstává pouze skvělý bar.

Sazerac

Zkusil jsem do rezervace připsat, že bychom rádi místa přímo na baru a ono to vyšlo. Měli jsme tedy skvělý výhled na všechno dění za barem a ještě než jsme dostali první drink bylo jasné, že bude skvělý. Po nahlédnutí do pěkně zpracovaného lístku obsahujícího všeho všudy 12 koktejlů jsem si nechal doporučit drink jak jinak než na geneveru. Pohotovou obsluhou mi byl doporučen Sazerac, který jsem vyzkoušel. Když barman bral do ruky již pátý bitters, trochu jsem nad svou volbou znejistěl, ale drink chutnal skvěle. Ostatně jak se poté ukázalo, snad do všech drinků barmani použivali kolem pěti různých bitters z těch několika desítek, které na baru měli vyrovnané. Později jsme zjistili, že tyto sbírky bitters jsou v Amsterdamu celkem běžným jevem a barmani se je nebojí použít.

Dalším drinkem, který jsme museli ochutnat, byl Hard Grapht, obsahující kromě vlastně stařeného geneveru  v soudku také Becherovku a dále stařený bitters v soudku po whisky! Zato takový Basil & Brazil je drink postavený na Oronoco rumu, bitters a hlavně bazalkou infuzovaném červeném vermutu Dolin. Oáza chutí!

Basil & Brazil

Cherry, sherry & Jerry je vtipně vyvedený long drink jehož základem je spiced rum Sailor Jerry, Amontillado sherry a Fentiman's Cherry cola!

Takže nezapomeňte si zařídit rezervaci. Ta je možná pouze přes sms či zanecháním hlasového vzkazu na čísle uvedeném na jejich webu. A hlavně rezervaci lze provést pouze na tentýž den. Pokud chcete mít jistotu, musíte si přivstat, neboť rezervace jsou řešeny v pořadí tak, jak přišly. Tenhle systém je myslím snem každého baru, ale jen málokdo si může dovolit jej uvést v život a za tyhle koule pánům a dámám z Door 74 rozhodně smekám!

Feijoa

www.feijoa.nl
39 Vijzelstraat (corner of Reguliersdwarsstraat),
Rembrandtplein, Amsterdam1017 HE

Jen pár metrů od Door 74 najdete bar, který se neschovává. Naopak rohovou budovu s výlohami jen tak nepřehlédnete. V klidný nedělní večer jsme se posadili k baru a požádali o lístek. Barman nás rychle odbil slovy "no menu" a úsměvem, bylo vidět, že překvapené výrazy hostů si vyloženě užívá. Nás to nezaskočilo a nechali jsme si doporučit. Můj již klasický požadavek byl splněn drinkem Amsterdam Mule (Moscow Mule ale s geneverem). Další naší objednávkou byl ne moc sladký drink na rumu. Barman přání splnil drinkem Mulata Daiquiri s kakaovým likérem. Přestože je bar zařízen až na můj vkus příliš snobsky, cítíli jsme se tam dobře, a především v nedělní večer, kdy v baru není natřískáno, návštěvu doporučuji.

Vesper Bar

www.vesperbar.nl
57 Vinkenstraat
Jordaan, Amsterdam 1013 JM

Vesper bar se nachází stranou všemu dění, v klidné části Amsterdamu, a tedy ani necílí na náhodné turisty. Kapacitu baru jsme napočítali do 20 míst, bohužel v době, kdy jsme do baru přišli, bylo v něm lidí téměř dvojnásob a tak jsme si nepřišli příliš pohodlně. Doporučuji proto přijít hned po otvíračce a jiný den než v sobotu.

Lavender Love a drink s geneverem
I tak se nám ale v baru moc líbilo a zůstali jsme alespoň na drink, nicméně prostor popovídat si z barmany nebyl, i tak mé obligátní přání na drink z geneveru bylo splněno. Bohužel vůbec jsem nepochytil, co dál v mém drinku bylo. Je to škoda, protože drink byl skvělý a barmani jinak velmi komunikativní.

Dále jsme ochutnali Lavender Love, v němž základní bázi gin Monkey 47, doplňuje domácí levandulový sirup a grepový džus.
Ale pozor, v neděli mají zavřeno!

Wynand Fockink

www.wynand-fockink.nl
31 Pijlsteeg
Amsterdam 1012 HH, Netherlands

Malý krámek a distiterie geneverů se nachází přímo v centru města. Bohužel jsme nestihli veřejnou prohlídku, která se koná každou sobotu ve 12:30. O této skutečnosti se navíc dozvíte pouze před obchůdkem na tabuli. My jsme přišli až ve 14:00, kdy se krámek otvírá a to už bylo pozdě.

Tour po destilerii každou sobotu

Krámek, no tedy spíš bar se rychle zaplnil a taktéž ulice byla plná lidí se skleničkou geneveru. Atmosféra skvělá! Ochutnali jsem pár vzorků a zakoupili WF Rogge , který můžete přijít ochutnat i k nám do baru.
Zároveň jsme byli poučeni jak správně genever pít. Skleničky na nožičce mají objem 2 cl, naplní se po okraj (s čepicí) a první srk musí být bez rukou.

Zakoupený WF Roggi a správné skleničky na pití jeveneru

House Of Bols

Paulus Potterstraat 14
1071 CZ Oud-Zuid, Amsterdam

Že muzeum nemusí být jen nuda (známe muzeum Becherovky) dokazuje tento dům Bolsů plnou měrou. Nejsem muzejní typ a naposledy jsem byl takto unesen asi před deseti lety z přírodovědného muzea v Londýně se (skoro) živým dinosaurem. Ale House Of Bols je ještě dál, je totiž opravdovým muzeem 21. století a z moderních vymožeností dokázal vyždímat maximum zábavy ale i poučení. A tak žádného dřevitého průvodce odříkávajícího básničku vážně nepotřebujete. A dokonce můžete fotit! ;)

Uvítá vás tento výstižný slogan
Firma Lucas Bols je jednou z nejstarších palíren na světě. Už v roce 1575 zakládá rodina Bolsů v Amsterdamu destilerii, tehdá ještě v dřevěném kůlně. Jaký kontrast s dneškem! Až téměř o 80 let později, v roce 1652, se narodil Lucas Bols a až především díky němu dosáhla firma největších úspěchů. Dovezl koření ze zámořských kolonií a dálného východu, díky čemuž mohl závratně rozšířit řadu svých likérů. V roce 1815 byla firma prodána s 250 tajnými recepturami!

Kachličky jak se patří

Ale zpět do muzea. Kromě klasického starého harampádí se rozhodně pobavíte v Hall Of Taste, kde díky difuzérům můžete vyzkoušet své čichové schopnosti zhruba u 40 vůní. V další místnosti si pootvíráte šuplíky v nichž si můžete osahat a očichat vanilku, kakaové boby, kávu, citrusovou kůru a další koření. 

Hall Of Taste

Šuplíky s různými ingrediencemi. Sahání povoleno
Pak přejdete do místnosti věnované genever ginu, který Lucas Bols začal vyrábět již v roce 1664. Dnes Bols vyrábí tři genevery: young, very old a corenwyn, které můžete ochutnat na konci prohlídky v zrcadlovém baru, kde vám dále namíchají v ceně vstupného koktejl dle vašeho přání (vyberete si ho jak jinak než na dotykových obrazovkách). Pokud chcete zkusit další koktejl, vyjde vás pouze na € 5. Dobré že?

Bols Genever Room

A drink na závěr v zrcadlovém baru
A když už si myslíte, že je to vše, narazíte na malou polstrovanou místnost. Ne, není to záchytka, ale místnost na trénink flairu. Před vámi je obrazovka, na které si pustíte cvičení. Do rukou uchopíte láhve a jakmile máte vyzkoušeno, kamera vaše snažení zaznamená. Vše si můžete poslat emailem či rovnou sdílet na Facebooku. Nám to s flairem moc nejde, a tak jsme to pojali o něco volněji. :)


2 komentářů:

Coprights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib