úterý 27. března 2012

Francouzský bezinkový likér St-Germain oficiálně na českém trhu

Petra Vondrová

S přicházejícím překvapivě krásným jarem se společnost Ultra Premium Brands (UPB) rozhodla přichystat také jedno překvapení. V krásných prostorách obchodu Warehouse#1 oficiálně představila nový produkt ze svého portfolia - francouzský bezinkový likér St-Germain.


UPB společně se zástupci výrobce tohoto likéru Celine Mall a Gillesem Bensabeurem, připravila prezentaci, na které jsme byli seznámeni nejen s výrobou této lahůdky, ale také s drinky, které je možné z likéru vytvořit. Součástí této prezentace tak bylo i předvedení tzv. Perfect serve a Eduard Ondráček nám názorně ukázal, jak s likérem pracovat. Jednou z největších zajímavostí likéru je jistě i to, že za vznikem jeho receptury stojí mimo jiné i Simon Difford (vydavatel cocktailové knihy Difford´s Guide, kde se likér často využívá).

Samotná výroba likéru je v mnoha směrech naprostým unikátem. Keře bezinky používané pro výrobu likéru St-Germain, rostou na úpatí Alp a kvetou jen pár týdnů na konci jara. Aby byla uchována jejich čerstvost, perfektní chuť i aroma, je třeba je co nejdříve sklidit a přepravit k přímé výrobě. Tuto práci pro výrobce obstarává 50 mužů, kteří ze svahů svážejí květy na svých jízdních kolech. Poté se bezinky přepravují k maceraci, která probíhá v oblasti Dijonu.

Celá akce převozu trvá jen něco málo přes 4 hodiny a bezinky se poté ihned máčí ve vinném destilátu. Lisování květů se v tomto případě nepoužívá a to zejména proto, aby konečný produkt neobsahoval žádné hořké tóny. Díky zřejmé náročnosti výrobního procesu se v současné chvíli může likér vyrábět jen v opravdu velmi omezeném množství. Malosériová výroba si ovšem může dovolit speciální číslování jednotlivých lahví. Ve spodní části každé lahve tak najdete číselný kód, jehož poslední dvojčíslí značí rok sklizně bezinek.



Neméně zajímavou informací o St-Germain je i fakt, že se pro jeho výrobu v průměru používá o polovinu méně cukru, než pro výrobu jiných likérů. Použitý cukr je navíc třtinový, což má samozřejmě opět velký vliv na chuť.


Vzhledem k tomu, že nám likér opravdu zachutnal, připravujeme pro vás v Innuendu speciální bezinkový týden, kdy vám drinky z této lahůdky velmi rádi představíme. Věříme, že se pak stane i vaším velkým oblíbencem.

0 komentářů:

Okomentovat

Coprights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib