pondělí 19. března 2012

První barmanská soutěž St. Antoine 2012

Petra Vondrová

Pod ochrannými křídly zelené víly ze stáje pana Žufánka, absinthové krásky St. Antoine se v Praze dne 18.3.2012 uskutečnila úplně první a v mnoha ohledech unikátní barmanská soutěž na bázi absinthu. Samozřejmě jsme u toho nemohli chybět a i s foťákem se vydali do toho absinthové doupěte, kterým se na jedno odpoledne stal bar La Casa de la Havana Vieja, abychom od špiček české barové scény nabrali i mi inspiraci na nové drinky do našeho baru.




V porotě soutěže zasedli ti nejpovolanější, samozřejmě sám Martin Žufánek (jak jinak), Honza Braniš a Ondřej  Abrahámek. Soutěžících bylo 13 a konkurence opravdu veliká. Mimo jiné se zúčastnili i takoví matadoři, jako Eduard Ondráček, Láďa Glaser, Milan Zaleš a samozřejmě mnoho dalších. Všem zúčastněným připadá velký obdiv a uznání, protože poprat se s recepturou cocktailu, do kterého dle pravidel prostě musíte narvat 2 cl absinthu, to opravdu není jednoduché. A tak byla celá akce ve znamení zjemňování (a taky klepajících se rukou téměř všech soutěžících :)


Většina soutěžících si práci ještě ztížila tím, že se rozhodla pro short drink, na druhou stranu - kluci klobouk dolů! Takže se zjemňovalo a zjemňovalo. Nejčastěji se v recepturách objevoval bílek, někdo si na pomoc přivolal ještě smetanu, či mléko a své místo si v jedné receptuře našlo dokonce i mascarpone.

Samotné soutěži předcházel jednoduchý test o historii absinthu, při jehož pozdější rekapitulaci jsme se dosti pobavili, nervozita nejspíše udělala své. Po testu následovaly jednotlivé barmanské exhibice mistrů barmanů. V drincích obecně převládaly suroviny jako již zmíněný bílek, či mléčné výrobky a dále samotné bylinky, ze kterých je absinthe vyroben. Další velký prim hrála v soutěži prezentace drinků, tedy jejich samotné podávání. Objevilo se několik skutečně originálních servisů, je vidět, že se barmani inspirovali mimo jiné i nedávnou návštěvou Lucy Cinalli z londýnského Nightjar baru (více info o jeho návštěvě jsme sepsali zde), i u nás se tak snad již brzy napříč bary začnou podobná kouzla objevovat a nezůstanou zaslíbená pouze soutěžím.

A teď již k samotným recepturám a fotografiím jednotlivých soutěžících a jejich drinků.

Vítězem soutěže se stal Eduard Ondráček, který mě mimo jiné omráčil naprostou odlišností svého drinku od všem ostatních, a také svým vzýváním přicházejícího jara. Na druhém místě se umístil Jaroslav Janoušek, který byl zároveň oceněn i za svůj vzhled skutečného bohéma. Třetí příčku si se svým drinkem zajistil Vítězslav Cirok.

The Fairy Virgin 
Eduard Ondráček (toho času bez portfeje)

2 cl absinthe St. Antoine
3 lžičky domácí třešňové zavařeniny
6 cl domácího Kirsch likéru
3 kapky Bob’s vanilla bitter
polovina bílku 
střik cukru a citronu


Bar Fly Flip 
Jaroslav Janoušek (Black Angel´s)

2 cl absinthe St. Antoine
2 cl Martell VSOP
1 cl fresh lemon juice
1,5 cl mandlového sirupu
2 kapky Peychaud’s bitter
1 žloutek
čerstvý ananas


After Five 
Vítězslav Cirok (Bugsy´s)

3 cl Cassis Dijon
2 cl absinthe St. Antoine
1 cl fresh lemon juice
3 cl bílku
1 barová lžíce vanilkového cukru
dolít Moet & Chandon Brut



A nakonec ostatní soutěžní drinky, které se sice na stupni vítězů neumístili, ale rozhodně to neznamená, že byste je neměli ochutnat.

Bar and Books 
Adnan Al-Madhagi (Black Angel's)

3 cl Luxardo marashino
2 cl absinthe St. Antoine
2 cl fresh lemon juice
2 cl domácí jasmínový sirup
1/2 zeleného jablka


St. Caffé 
Ladislav Glaser (Zapa bar)

2 cl absinthe St. Antoine
4 cl Eldorado Rum 12y infuzovaný kávovými zrnky
2 cl spice sirup
2 bl Mascarpone
1 ks bílek
2 střiky čokoládového bitteru
2 cl citronové šťávy


Forbidden Taste 
David Hečko (James Dean Bar)

2 cl absinthe St. Antoine
2 cl čerstvé limetkové šťávy
2 cl čerstvé pomerančové šťávy
2 cl Orgeat sirup
2 cl bílku
1,5 cl Campari
1 bl sušeného heřmánkového květu


Pierre de Fée 
Kryštof Hordina (Jewel Cafe Bar)

5 cl absinthe St. Antoine
3 cl čokoládového sirupu
bitter de Absinthe
ostružiny
fenykl, anýz, bazalka
absinthová pěna


Mai Mistique 
Tomáš Melzer

3 cl absinthe St. Antoine
2 cl Cointreau
1 cl Orgeat sirup
1 cl sugar sirup
4 cl ananasový fresh
2 cl fresh lime juice
1 cl bílku


Absinth After Dark
Lukáš Mihalko (Red Rabbit)

2 cl absinthe St. Antoine
2 cl Drambue
1 cl medu
1 káva ve velikosti ristretto
2 cl smetany
1 cl mléka


Absinthe Lemonade 
Daniel Prokeš (La Casa de la Havana Vieja)

4 cl absinthe St. Antoine
1,5 cl Yellow Chartreuse
1 cl Belvoir Elderflower cordial
1 bl sušeného heřmánkového květu


Cucumber La Fée 
Richard Vandík (Red Rabbit)

2,5 cl absinthe St. Antoine
1,5 cl Babička vodka
3 ks bazalky
3 ks máty
semínka z okurky
rozmarýnový kouř
1 cl simple sirup
1/2 limety
1 ks bílek


L´absinthe d´amour 
Jakub Vinš (Bugsy´s)

2 cl absinthe St. Antoine
2 cl Créme de Menthe white
2 cl smetany
2 barové lžičky cukru
1 cl čerstvé limety
3 cl Belvoir lime and lemon grass
1 ks bílek


Green Butterfly 
Milan Zaleš (Bugsy´s)

2 cl absinthe St. Antoine
1 cl Chartreuse Verte
2 barové lžičky vanilkového cukru
1,5 cl čerstvé citronové šťávy
snítka čerstvého estragonu
1 ks bílek

0 komentářů:

Okomentovat

Coprights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib