středa 7. března 2012

Noční pták Luca Cinalli v Praze

Petra Vondrová
Punch rotující ve fontáně a absinthem oflambované pirohy
Pod taktovkou Matina Baťhy Prahu navštívil sám Luca Cinalli, barman z proslulého londýnského baru Nightjar. V podvečer 6. března se tak v karlínském Simply Café sešla česká i slovenská barmanská elita (a moje maličkost), aby od tohoto barového mága načerpala nové informace a inspiraci.

Czechoslovak Sour - drink v soudku pro bernardýna
Typické zdobení, neodmyslitelný kolíček a vyobrazení ptáčka - Nightjar
Luca svůj seminář zahájil představením svého působiště - baru Nightjar (v překladu lelek - noční pták). O atmosféře Nightjaru jsme zde již psali, protože jsme bar loni v červnu osobně navštívili. Nicméně Luca přidal i informace ze zákulisí. Například, že každý z barmanů za večer namíchá průměrně 300 drinků! Při naší návštěvě byli za barem tři barmani a míst k sezení odhaduji něco přes 100, takže je to opravdu úctyhodné číslo. Bohužel sebou ale toto množství nese i pro mě trochu negativní procesy. Například v baru najdete tzv. smoking cabinet, kam si barmani ukládají předem nakouřené sklenice a v průběhu večera je již pouze na určené drinky vytahují. Odpadá tak "show" pro zákazníky s vlastním nakouřením každé sklenice těsně před podáváním drinku... Podobné "zrychlováky" jsou jistě daní za to, že se v baru snaží o maximální dokonalost, příjemnou atmosféru a kontakt se zákazníkem. Ale abych jen nehanila, samozřejmě mají i spoustu dobře promyšlených zlepšováků. Příkladem je akvárium se slanou vodou (perfektní konzervace) s vnořenými soudky, ve kterých mají například předem lisovanou limetkovou šťávu. Mimo soudky v akváriu najdete i dvě rybky, se kterými se prý hosté při příchodu s oblibou pozdraví :) Další zajímavostí je, že jedna z hlavních ingrediencí, kterou můžete potkat v mnoha drincích, je odvozena přímo do názvu baru - tou ingrediencí je vajíčko.

Velikonoční hnízdo
Servis drinku ve vydlabané goudě
Rush Time, iPhone zhotoven z cukrové hmoty
Nightjar si hodně zakládá na wow efektu a příjemné atmosféře. Dle Lucy se mnoho drinků dopřipravuje až u stolu hosta, aby se tím podtrhla přátelská, až rodinná atmosféra podniku. Jak sám říká, i když mají mnoho práce, vždy si najdou chvilku zodpovědět hostům jakoukoliv otázku. Vše co projde rukama barmanů na stůl hosta přitom musí být vždy perfektní, pod což se jim mohu podepsat. Ovšem svoje mnohdy v dobrém slova smyslu megalomanské receptury, nápady a zdobení si mohou dovolit zejména ze dvou důvodů, za prvé londýnská scéna je na ně připravena, každou novinku doslova hltá s nadšením a je ochotna za ni zaplatit a za druhé mají přístup k surovinám, o kterých se nám jen může zdát. Například kakaový bob za £1,80.

Prohibition Secret - ptáček z červené řepy
Hot Teddy
Vltava Fish Puncher
Mě osobně Luca uchvátil zejména svou perfektní přípravou. Opravdu jsem nečekala, že by přípravě drinků věnoval takovou pozornost, ba co více, věnoval se historii naší země. To že v drincích použil Becherovku bych ještě pochopila, ale ve chvíli, kdy vytáhl KV14, Cordial a následně Pilsner Urquell, tak mě jednoduše dostal!

Mistr a Cordial
Sandy Mary - kořeněná variace Mary, servírovaná v kokotce a místo brčka těstoviny bucatini
Flip Bohemian Crownds
Myslím si, že všichni, kteří se semináře zúčastnili, si z něj odnesli jednu základní myšlenku a to takovou, že fantazii se meze opravdu nekladou. Věřím, že nás to všechny "nakoplo" k tomu, že ve svých barech můžeme využít opravdu vše a to i zdánlivě neslučitelné. Jako třeba Lucou prezentovanou zahradní fontánu použitou k podávání Punche.

Už jste někdy viděli kakaový bob? Aneb Cocoa Velvet
Swizzle
Drink v nádobě na berberský čaj

3 komentářů:

Coprights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib