čtvrtek 15. prosince 2011

The Jerry Thomas Speakeasy - nejlepší (tajný) bar v Římě

Pavel Novák
Pokud jste četli mé povídání o londýnském baru Lounge Bohemia, který je maskován mezi kebabem a trafikou, že jsme jej ani nemohli najít, tak tento římský koncept je i v tomto smyslu dotažen ještě dál do dokonalosti. S hledáním jsme tentokrát problém neměli. Dveře baru, na nichž je pouze malá kovová cedulka s textem “Prof. Jerry Thomas”, jsme našli v úzké uličce celkem snadno. Chybí otvírací doba a další povinné informace, a tak pro normálního smrtelníka vše vypadá, že jde o běžný byt nějakého pana profesora Thomase.

http://www.thejerrythomasproject.it/
Vicolo Cellini, 30
00186 Roma

Prof. Jerry Thomas (ty dveře ne já :))
Bylo už po osmé večer a dveře byly zamknuté, zkusili jsme tedy zazvonit na zvonek. Nic. Napadlo nás, že jsme tu brzo,  a tak si zašli ještě na jednu večeři. Asi v půl desáté jdeme zkusit druhý pokus. Dveře stále zavřené a na zvonek nikdo nereaguje. Zkouším volat na telefonní číslo, které jsem nalezl na Google mapách a k mému překvapení se dozvídám, že otvírací doba je až od jedenácti!
A tak to chvíli po jedenácté zkoušíme po třetí. Dveře zamknuté, ale to už nás neodradí a chvíli po zazvonění se dveře mírně otevřou a vzniklou škvírou na nás kouká hlava. Nic neříká, jen kouká. A tak zkusím: “Buona sera, je otevřeno?” Hlava váhavě zakývá, že ano, ale dveře víc neotevře, a tak se ptám, zda můžeme jít dál, až teď se dveře otevřou a již vidíme celou postavu, která nás pouští dál do místnosti, ne příliš nepodobné obýváku, v jehož čele je útulný bar. U baru nejsou židle, a tak si sedáme do křesla co nejblíže baru.
Dostáváme nápojový lístek a hned jsme seznámeni s konceptem, že se lístek mění každých deset dní a je na něm vždy deset unikátních koktejlů. Ale barmani jsou vstřícní, a máte-li speciální přání, bude samozřejmě splněno. Zkusil jsem i místní twist na Rum Old Fashioned z rumu Kraken a nelitoval jsem.

Jerry's Punch je tak fantastický drink...
...až jsme si museli říct o recept, s kterým se s vámi níže podělíme
Jerry's Punch
360 ml Dark Jamaica Rum
120 ml Havana 3y
160 ml Limone
160 ml Passion fruit syrup
50 g white sugar
15 ml aromatic bitter
270 ml pink grapefruit juice

Jedinou pro mě však velkou nevýhodou je paradoxně povolení kouření uvnitř baru. Je to dáno zřejmě tím, že tento bar není veřejný prostor, ale víceméně jde o soukromou sešlost, a tam má protikuřácký zákon krátké prsty. Na druhou stranu mě tento koncept fascinuje, každý úřad je na vás krátký, a tak nemáte problémy s policejními kontrolami, s hygienou ani třeba neohlášenou kontrolou z živnostenského úřadu. Musíte být ale zároveň sakra dobří, aby si lidé i přes zavřené dveře, k vám našli cestu.

Kouřové A-Bois Negroni
Honey Bee Collins
Elavion s levandulovým sirupem a sušenou levandulí
Floridita Daiquiri

Jerry Thomas je vskutku speakeasy bar inspirovaný dobou prohibice ve Spojených Státech ve 20. letech minulého století, kdy byl prodej alkoholu nelegální, a tak se tyto bary budovali tajně v zadních místnostech či sklepeních restaurací a pro vstup bylo nutné nejčastěji znát heslo.
Řím je na kvalitní koktejlové bary chudý, prakticky kromě několika hotelových barů s daleka neodpovídající cenou výkonu, není žádný, který by za to stál. I o to sympatičtější je Jerry Thomas Project, který jde proti masám a na speakeasy bar si jen nehraje, ale opravdu jím žije.


I na samotnou přípravu drinků byla radost pohledět

0 komentářů:

Okomentovat

Coprights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib