pondělí 7. července 2014

Jak si vyrobit vlastní koktejlové třešně

Pavel Novák

Pokud si neumíte představit lahodný Manhattan bez neméně skvěle lahodné koktejlové třešničky, asi vás už párkrát napadlo proč je kupovat a raději si nevyrobit svoje vlastní. V třešňové sezóně nestojí kilo třešní ani sto korun a mnozí máte možnost si je zadarmo natrhat třeba někde v noci u souseda. Navíc budete mít jistotu o složení, v třešních bude jen to, co si tam sami dáte. Asi tam nebudete přidávat žádnou chemii či různá "hyperaktivní" potravinářská barviva. Možná výsledná třešnička nebude mít tolik sexy barvu jako ta kupovaná, ale u podomácku vyráběných věcí, takříkajíc s láskou, stejně jako u té lásky, si přece klamáni být nepřejeme.


Tak vzhůru do toho! Co tedy potřebujeme? Pro začátek alespoň kilo umytých třešní, ideálně otrhaných i se stopkami. Protože třešně budeme muset odpeckovat je důležité, aby byly tvrdší. Pokud se budete snažit odpeckovat měkké třešně, budete u toho během chvíle vypadat jako Freddy Krueger v jeho nejběsnivější podobě a bude vás chytat amok se za tenhle váš "blbý nápad" podobně někomu pomstít. Měkké přezrálé třešně jsou opravdu špatný nápad, rozblemcnou se a stříknou vás do oka dřív než řeknete noční můra.


První nástroj, který budeme potřebovat jsou speciální odpeckovací kleště (jinými, např. kombinačkami to fakt nepůjde, tak alou do obchodu). Potřebujeme na třešních udržet stopku, s čímž ovšem výrobci těchto kleští nepočítají, a kleště projektují tak, že kleště vjedou do třešně místem, kde byla stopka a pecku vystřelí spodem třešně - opačnou stranou. My musíme být frikulínští. Zkoušel jsem asi všechny způsoby, ale nejlépe mi vyšlo třešeň jen trochu natočit do boku a kleštěmi ji "prostřelit" jen kousíček vedle stopky. I proto hodně záleží na tom, zda máte třešně opravdu tvrdší. Párkrát se vám to nepovede, ale na to přijdete a ty nepovedené můžete prostě sníst hned. Odpeckování je ta nejdelší a nejhorší práce.

Až máme hotovo musíme si připravit "lák". Experimentoval jsem s různými, ale nakonec jsem skončil u toho nejjednoduššího od Jareda Browna, ve kterém jde právě o třešně. Na plotnu dáme větší hrnec a do něj nadávkujeme (na jedno kilo třešní):

  • 200 g krystalového cukru (třtinový by třešně příliš zastřel)
  • 250 ml vody
  • 4 čajové lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 2 čajové lžíce vanilkového extraktu
  • 1 celá skořice (přelomte)
  • a na závěr špetku namletého muškátového oříšku

Obsah hrnce přivedeme k varu a snížíme teplotu na polovic. Přidáme odpeckované třešně a necháme 7 minut na ohni. Poté hrnec sundáme z plotny a přidáme 500 ml likéru Maraschino. Můžete použít například značku Luxardo, ale podobně dobře poslouží i o dost levnější Vlahov Italian cherry liqueur by Zara.

Třešně necháme vychladnout a přendáme do připravených zavařovacích sklenic (třeba původně od jogurtů). Sklenice nejdříve vyvařte ve vodě nebo dejte do myčky na nejkratší (a vařící) program. Sklenice po okraj zalijte lákem a na vrch přidejte lžičku tvrdého, například vodky. Ta nám pomůže prodloužit trvanlivost.


Různé recepty na internetu včetně tohoto od Jareda radí na závěr zavřené sklenice 10 minut vařit ve vodě, ale já to neudělal a vydržely mi bez ztráty třešničky po celý rok. Tento poslední krok tedy nechám na vašem uvážení, určitě bude záležet na tom, zda je máte možnost skladovat třeba v chladném sklepě či jen v horké předsíni.

Tak ať se vám zadaří lépe, než mně poprvé!

2 komentářů:

  1. Dobrý den,
    píšete "Obsah hrnce přivedeme k varu a snížíme teplotu na polovic." Míníte tím z bodu varu 100°C na 50°C aneb spíše stažení plotýnky na polovinu??
    Děkuji moc, Standa

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den,
    bé je správně. Má jít o lehký var.

    OdpovědětVymazat

Coprights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib